De Belg is van nature een echte Bourgondiër. Een heerlijke barbecue met de familie of een gezellig restaurantbezoekje, iedereen geniet ervan! We eten met buikgevoel, maar toch staan we vaker stil bij onze gezondheid. Varkensvlees wordt vaak geassocieerd met vettig en dus ongezond. Maar is dit wel zo?
Bij het eten van een lekker stukje varkensvlees geniet je van tal van voedingsvoordelen. Zo zitten er heel wat goede voedingsstoffen in varkensvlees.
Het vlees van de Belgische varkens behoort tot de magerste van de wereld. Dit is één van de redenen waarom de export van Belgisch vlees zo groot is. Vooral mager varkensvlees, zoals onze Breydelham, bevat weinig verzadigde vetten. Amper 2 gram per 100 g vlees. Hierdoor kan je besluiten dat mager varkensvlees even gezond en voedzaam is als bijvoorbeeld een stukje kipfilet.
Het is een goed idee om volwaardige eiwitten in je voedingspatroon op te nemen. En laat nu net varkensvlees boordevol hoogwaardige eiwitten zitten. Het zijn de bouwstenen van ons lichaam. Eiwitten bevorderen zowel de aanmaak als de opbouw van de spieren. Hierdoor blijven we allemaal gezond én energiek.
Varkensvlees bevat een hoog gehalte aan ‘B-vitamines’ (B1, B6 en B12). Deze vitamines hebben een goede werking op het zenuwstelsel, de huid, de aanmaak van rode bloedcellen én zelfs de hersenen! Vitamine B12 kan je overigens enkel opnemen uit dierlijke producten.
Een stukje vlees draagt in belangrijke mate bij tot de aanbevolen inname van de essentiële mineralen ijzer en zink. De opname van ijzer bij het eten van een stukje varkensvlees is veel hoger dan uit plantaardige voeding (25 % t.o.v. 5 tot 15 %). Een ijzertekort kan je opmerken wanneer je vaak buiten adem bent, vermoeid bent of een blekere huid hebt. Het eten van een stukje varkensvlees kan hier verandering in brengen!
Verder bevat varkensvlees ook een hoog gehalte aan zink, wat een grote rol speelt bij onze celdeling en het immuunsysteem. Het heeft eveneens een helende invloed op de huid.
Het is mooi meegenomen dat bovenop alle voedingsvoordelen jouw stukje varkensvlees ook duurzaam gekweekt is. Boerderijen in de onmiddellijke omgeving kweken speciaal en exclusief voor Breydel. Het veevoeder wordt op de boerderij gemengd met lokale reststromen uit humane voeding. Zo beperken we onze ecologische voetafdruk. Dankzij de korte keten van Breydel is elk stukje varkensvlees 100 % traceerbaar: van stal tot bord. Zodat je weet wat je eet. Bovendien is het vlees sappig, smaakvol en van superieure kwaliteit. De geheime kruidenmix en het ovengebakken karakter maken onze delicatessen zo uniek. Heerlijk, op elk moment van de dag.
Een lekker Breydelreceptje met mager varkensvlees? We geven je graag wat inspiratie...