MENU

Charcuterie combineren met lekkere wijn

Aah. De zomer. Of het nu een typisch Belgisch kletsnat exemplaar is of een tropische zomer met torenhoge temperaturen, de zomer is er om volop te genieten. Bourgondisch als we zijn, is zo een zomers genietmoment vooral een gelegenheid om op een terras lekker te eten. En lekker eten laat zich begeleiden door een lekker glaasje alcohol. Zo ook de overheerlijke charcuterie van Breydel. Les je zomerse dorst met een portie gezelligheid. Du pain, du vin et du charcuterie! Vive la vie!

Aperitieven met charcuterie

Een bordje charcuterie smaakt altijd op een zonovergoten terras, toch? Zo’n bord perfectie wordt gekenmerkt door zijn lekkere smaken, flinterdunne sneetjes gelukzaligheid en een bijpassend wijntje om het geheel tot z’n recht te laten komen. Het gelukzalige gevoel wanneer de plank met fijne vleeswaren wordt opgebracht, is herkenbaar voor iedereen. De euforie is compleet wanneer het sneetje ovengebakken Breydelham smelt in je mond en een stukje gekruid Breydelspek met z’n kenmerkende smaak je smaakpapillen prikkelt. Komt het water je al in de mond? Het stukje brood dat de vleeswaren begeleidt, zorgt voor een perfecte afwerking.

Een bordje charcuterie smaakt altijd op een zonovergoten terras, toch?
Combineer origineel met een zelfgemaakte tapenade en werk af met olijven of kleine zure augurkjes. Of snijd wat vleesbrood van Breydel in stukjes en lepel er wat graanmosterd naast. Het feest kan beginnen. Vingers aflikken is toegestaan!
Zoute charcuterie kiest z’n wijnpartner selectief uit.

Wijn en charcuterie: a match made in heaven

Zoute charcuterie kiest z’n wijnpartner selectief uit. Zo kan je enerzijds gaan voor een fruitige, frisse rode wijn. Doordat deze weinig tannines bevat, overklast de wijn de fijne vleeswaren niet. Denk hierbij aan een Franse beaujolais of jonge Spaanse of Italiaanse wijn. Serveer de rode wijnen licht gekoeld om de smaken van je soorten charcuterie te respecteren.

 

 

Liever een wit wijntje? Dan is frisheid het codewoord. Al kan je zeker opteren voor een witte wijn die een bloemige geur en smakenpallet heeft.

Een chenin blanc of een frisse riesling bijvoorbeeld. Die zomerse toets past niet alleen bij de zomerse temperaturen, maar laat de volle smaken van de charcuterie volop floreren.

 

 

Ben je ten slotte volledig mee met de rosé-trend? Prima. Kies voor een droge rosé en vermijd fruitige varianten om de smaken niet te maskeren. Hoe kouder, hoe beter. Al geldt dat niet voor de buitentemperaturen natuurlijk.

Charcuterie op een bedje van gezelligheid

Je kan charcuterie natuurlijk altijd als maaltijd verorberen. In Frankrijk staat charcuterie zelfs steevast op de menukaart bij de voorgerechten. Extra handig zodat jij als gastheer of gastvrouw geen seconde te veel in de keuken hoeft te staan. De allerbeste charcuterie, wat spiesjes kaas, zongedroogde tomaten en ander lekkers erbij en je hebt een over-heerlijke charcuterie plank waar nog lang over zal gepraat worden. Of wat dacht je van een zalige maaltijdsalade met heerlijke rollen ovengebakken Breydelham? Of krokant gebakken Breydelspek in blokjes? Heerlijk met wat geitenkaas en een glas rode Loirewijn. Leve de gezelligheid. Leve de charcuterie. Leve het leven!

Je kan charcuterie natuurlijk altijd als maaltijd verorberen.

Blog

Bekijk alle blogberichten  >