MENU

Lekker griezelen met Breydel

 

Het is weer zover: griezelige taferelen en accessoires, spooky kostuums en pompoenen in alle maten en kleuren. Dé dag bij uitstek om uit je comfortzone te treden en lekker te griezelen. Jawel, op 31 oktober – de avond voor Allerheiligen – vieren we terug Halloween! Volgens de traditie – overgewaaid uit Amerika – gaan kinderen op trick-or-treat-tocht in de buurt. Vandaag worden ook in België heel wat tochten en feestjes georganiseerd. Maar wist je dat er ook culinair tal van mogelijkheden zijn? Wij inspireren je graag met enkele akelig lekkere hapjes gerechten zodat je ook thuis lekker kan griezelen. Happy Halloween!

Duivelse oogballen

Benodigdheden:

  • 7 bolletjes mozzarella
  • 4 groene olijven
  • 7 sneetjes Breydelham, dun gesneden
  • Ketchup

 

Bereidingswijze:

Rol de Breydelham rond het bolletje mozzarella. Zorg ervoor dat je nog een deel van de mozzarella ziet. Snijd een stukje van de olijf en plaats dit op het bolletje Mozzarella. Doe een klein beetje ketchup in de opening van de olijf en klaar is kees!

Spookjespizza met Breydelham



Benodigdheden voor 1 pizza:

  • 1 rol pizzadeeg (kant-en-klaar)
  • 1 pot tomatensaus (kant-en-klaar)
  • 150 g mozzarella
  • 6 zwarte olijven (ontpit)
  • 4 plakjes Breydelham, in reepjes gesneden
  • 100 g geraspte cheddar
  • Peper en zout

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 250°C. Rol de pizzabodem open en bestrijk met tomatensaus. Laat hierbij aan de rand een kleine centimeter vrij, zodat de saus tijdens het bakken niet over de pizza loopt. Bestrooi de pizza met de reepjes Breydelham en de geraspte cheddar. Snijd de mozzarella in plakjes van een halve centimeter dik en snijd er 'spookjes' van (zie foto). Je hebt zeker 6 spookjes nodig. Verdeel de spookjes over de pizzabodem. Snijd van twee olijven pootjes, oogjes en neusjes. Leg de oogjes en neusjes op de spookjes. Verdeel de overige 4 olijven over de pizza en leg er de pootjes bij, dit zijn spinnetjes. Bak de pizza 10 à 15 minuten in de voorverwarmde oven.

 

Spinnengratin met Breydelspek

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • 400 g butternutpompoen
  • 1 preistengel
  • 500 g aardappelen
  • 200 ml kookroom
  • 2 el mosterd
  • 400 g Breydelspek, in blokjes gesneden
  • 200 ml groentebouillon
  • 12 zwarte olijven (ontpit)
  • 50 g geraspte kaas naar keuze
  • 50 g Parmezaanse kaas
  • 1 tl nootmuskaat
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

Schil en snijd de aardappelen in dunne plakjes. Snijd de pompoen in halve maanplakjes. Snijd de prei in ringen. Snipper de sjalotten en bak ze glazig in olijfolie. Voeg de geperste look en de prei toe en roerbak 2 minuten. Bak de Breydelspekblokjes in een droge koekenpan goudbruin.Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in met olie en leg er de aardappelplakken dakpansgewijs op. Bestrooi met wat kaas en schep er de prei en de Breydelspekblokjes op. Verdeel hier nu de pompoenplakjes over. Kruid met peper en zout. Klop de room met de groentebouillon en de mosterd los. Giet dit in de ovenschaal. Rasp er de Parmezaanse kaas over. Snijd 6 olijven in reepjes. Verdeel de andere 6 olijven over de schaal. Dit zijn de lijfjes van de spinnetjes. Vorm met de reepjes de poten van de spinnen. Zet de schaal 30 minuten in de oven.

 

Pompoenrisotto met Breydelspek en geitenkaas

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 600 g pompoenblokjes
  • 4 sjalotten
  • 200 g Breydelspek, in reepjes
  • 300 g risotto rijst
  • 3 blokjes kippenbouillon
  • 200 ml droge witte wijn
  • 150 g geitenkaas
  • Een flinke hand Parmezaanse kaas
  • 100 g pompoenpitten
  • 6 takjes verse salie
  • 2 tl nootmuskaat
  • Peper en zout
  • 9 el olijfolie

Bereidingswijze:

Verwarm de ovenvoor op 200°C. Pak een ovenschaal en meng daarin de pompoenblokjes met 2 el olijfolie. Knip of snij de blaadjes van 2 takjes salie fijn en schep samen met de nootmuskaat en wat verse peper door de pompoen. Zet de schaal voor 45 minuten in de oven. Hou het roosteren gedurende de oventijd in de gaten en schep de pompoen eventueel tussendoor wat om. 

Breng 750 ml water aan de kook en los de bouillonblokjes erin op. Snijd ondertussen de sjalotten en knoflook fijn. Verwarm de overige 2 el olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak daarin de sjalotten totdat ze glazig worden.

Roer dan de knoflook erdoorheen en de risotto rijstkorrels. Bak deze een minuutje mee totdat ze licht doorschijnend worden. Blus dan af met de droge witte wijn. Zodra het vocht in de risotto is getrokken, voeg je een scheutje van de bouillon toe. Dit herhaal je totdat de bouillon op is of tot de risotto voor jou de goede bite heeft. Proef telkens even voordat je een nieuwe scheutje bouillon toevoegt. 

Tijdens het maken van de risotto zet je een kleine koekenpan op het vuur en bak daarin de Breydelspekjes gedurende zo’n 3 minuten. Rooster tegelijkertijd in dezelfde pan de pompoenpitten lichtbruin en knapperig. 

Verkruimel de geitenkaas alvast en knip of snijd het laatste takje salie fijn. Als de Parmezaanse kaas nog niet geraspt is, rasp je deze grof.

Zodra de pompoen geroosterd is, de risotto gaar en de Breydelspekjes uitgebakken schep je alles door elkaar samen met de geitenkaas en salie. Proef en voeg naar smaak nog een snufje zout en peper toe. Serveer de pompoenrisotto direct.

Zin om zelf aan de slag te gaan?

 

Haal jouw creativiteit naar boven en maak je eigen versie van deze hapjes of creëer een nieuw gerechtje met Breydel. Deel gerust jouw ervaring op social media ;) Tag Breydel en gebruik de hashtag #beleefbreydel, wie weet ontvang je dan wel een smakelijke verrassing!

Blog

Bekijk alle blogberichten  >